woensdag 16 mei 2012

Feedback verslag maandag 14 mei


Dit is ons feedbackverslag over het gastcollege van Dorus van der Burgt dat hij afgelopen maandag had gegeven.

Willem van der Hamsvoord:
Feedbackverslag gastcollege Dorus van der Burgt van DVB Advocaten & Notarissen.
Op maandag middag 14 mei hebben we een gastcollege gehad over intellectueel eigendomsrecht van de heer Dorus van der Burgt. Hij kwam ons enkele dingen vertellen waar een bedrijf rekening mee moet houden op het gebied van octrooien, logo’s en merken. Hij liet enkele goede herkenbare voorbeelden zien van logo’s en hoe deze volgens de wet ingedeeld zijn. Ook liet hij enkele duidelijke voorbeelden van octrooien van merken zien. Het interessantste vond ik enkele vergelijkingen tussen verschillende bedrijven die dezelfde naam hadden. Dat dat bij sommige wel kan, zoals bij Ajax, en bij sommige ook niet, zoals bij Merci. Het was dus een goed en relevant gastcollege dat goed bij de stof past. Ik vond dat de presentatie alleen niet echt mijn aandacht pakte, dat vond ik jammer, maar dit kan ook aan mij liggen omdat ik recht niet zo interessant vind.

Stef Mimpen:
Op 14 mei 2012 is Dorus van der Burgt van VDB Advocaten/Notarissen naar Avans Hogeschool afgereisd om een gastcollege te verzorgen over het intellectuele eigendomsrecht. De timing van het gastcollege is volgens mij prima, omdat er juist deze week een hoop opdrachten verbonden zijn met de inhoud van dit college. Echter had het gastcollege beter eerder op de dag verzorgd kunnen worden want een hoop mensen hadden erge moeite om op dit late tijdstip hun concentratie hoog te houden. Tijdens het laatste deel van het college was er flink geroezemoes.
De inleiding was vrij kort, hierin vertelde hij vooral wat hij in het college ging behandelen. Het was jammer dat hij niet meer over zichzelf en over het bedrijf VDB Advocaten/Notarissen had verteld, hier was ik wel nieuwsgierig naar. Wellicht heeft hij dit overgeslagen omdat hij maar drie kwartier de tijd kreeg in plaats van een uur. In het middenstuk besprak Doris twee blokken, namelijk merkenrecht en auteursrecht. Dit waren twee van de onderwerpen die we al in de eerste weken van dit blok bij de colleges recht hadden behandeld. Naar mijn mening was dat zeker niet erg, het kan geen kwaad om deze stof uitgebreid te herhalen en er zelf op bepaalde punten dieper op in te gaan. Dit vond ik erg leerzaam. Doris maakte gebruik van actualiteiten, leuke voorbeelden, koppelde de stof terug op Avans Hogeschool (hij was niet bang om hierop kritiek te geven!) en behandelde veel herkenbare zaken uit de lessen waar we zeker wat aan hebben.
Al met al was het een zeer geslaagd, leerzaam en interessant gastcollege. De presentatie was zeer goed en daarom kreeg Doris van der Burgt een flink applaus op het einde.

Dennis van Mierlo:
Afgelopen maandag hebben wij met onze tutorgroep een gastcollege gevolgd van Dorus van der Burgt werkzaam bij VDB Advocaten/Notarissen. In deze presentatie heeft hij een aantal punten over het intellectuele eigendomsrecht belicht.  Dit moest wel in een korte periode gebeuren want hij had maar 45 minuten om heel zijn verhaal  te vertellen aan het publiek. De onderwerpen die hij had besproken waren onder andere ‘Wat is een merk’?, Woordmerken, Beeldmerken, Vormmerken en kleurmerken. De voorbeelden die hij gebruikte waren ook erg leuk, zo spraken ze over het buckler biertje van Heineken wat Youp van het Hek totaal had afgekraakt en daardoor werd aangeklaagd. Verder vond ik het ook interessant hoe hij liet ziet hoe herkenbaar merken zijn door ons het merk te laten raden door alleen maar een kleur of stukje van het logo te laten zien. Het was voor mij een erg interessante presentatie en ook leuk verdeeld door Dorus. Een leerzame ervaring voor ons allen.

1 opmerking:

  1. Beste volgers,

    Deze week geeft het innovatie team van Peijnenburg feedback over de blog en Recht: Juridische restricties van het merk Hertog Jan.

    Al 100 jaar lang maakt Hertog Jan heerlijk bier en wordt veel gedronken in Nederland.
    Klik hier voor de blog van Hertog Jan.
    Feedback over de blog van Hertog jan:
    Als je de blog opent op je scherm krijg je gelijk de kleur zwart op je scherm. De letters hebben de kleur oranje aangenomen. In de blog is de huisstijl van Hertog Jan gelijk doorgevoerd dat is een goede zet. Je weet gelijk als je de kleuren ziet dat het over Hertog Jan gaat. Omdat de huisstijl zwart is, is de blog wel heel somber. De blog is duidelijk en overzichtelijk. Je kan als bezoeker alles goed vinden door de kopjes boven in je scherm. De labels staan gelijk groot op de rechter kant van je beeldscherm zo is het ook overzichtelijk. Het is ook een goede zaak dat Avans Hogeschool gelijk opvalt als je op jullie blog rondkijkt. Het is leuk dat er reclame spotjes zijn geplaatst van Hertog Jan op de blog. De conclusie van de blog is dat het duidelijk en helder is en de huisstijl goed is doorgevoegd.
    Feedback over de opdrachten van week 4:
    Deze week moesten de juridische restricties van week 4 op de blog worden geplaatst maandag voor 12 uur. Na een aantal minuten zoeken kwamen wij er achter dat er nog niks opstond. Dit vinden wij spijtig maar zoals jullie ook begrijpen kunnen wij hier geen feedback over geven. Deadline is deadline.
    Over het geheel genomen was de blog strak en duidelijk.

    Groetjes,

    Vera van Lomwel
    Jonne Vermeulen
    Lisa van Helden
    Laura van Zuilenkom
    Romy van Slagmaat

    BeantwoordenVerwijderen